· Seznam
Pro naše maminky a babičky to bývala samozřejmost. Na nákup se vyráželo, zejména před víkendem, s podrobným rozpisem toho, co je třeba nakoupit, abychom vydrželi až do pondělka. My dnes seznamy používáme pouze, když náhodou pošleme nakoupit svoji drahou polovičku. Možná je načase to změnit. Než vyrazíte na nákup, podívejte se, co máte doma, a v obchodě sáhněte jen po tom, co je na papírku nebo v mobilu. Nejen, že tak předejdete tomu, že doma budete mít tři balení špaget, ale také se vyvarujete situace, kdy při snídani zjistíte, že poslední džus skončil včera v koktejlu.
· Plánování
Dalším naším častým prohřeškem je, že vaříme podle toho, co chceme, a ne podle toho, co už doma máme. Jistě, pokud je to speciální příležitost, je na místě uvařit oslavencovo oblíbené jídlo nebo steak pro svou drahou, ale v běžném týdnu bychom se měli častěji podívat do ledničky a spíže, a zamyslet se, co bychom mohli uvařit ze surovin, které už máme. Hodně pomáhá plánovat si jídelníček třeba na týden dopředu, díky tomu pak jenom nakoupíte a uvaříte. Experti dělají i to, že základ všech pokrmů uvaří třeba v neděli, a v týdnu pak šetří čas.
· Hlad je dobrý kuchař, ale špatný kupec
Nechoďte nakupovat hladoví. Průzkumy ukázaly, že lidé, co chodí nakupovat s prázdným žaludkem, mají větší riziko, že domů přinesou i jídlo, které vůbec nechtěli, ale nějak se jim stejně ocitlo v košíku. Pozor byste si měli dávat i na nejrůznější akce a slevy. Jistě, pokud se jedná o něco, co běžně používáte nebo něco, co jíte každý den, pak poloviční cena jistě potěší. Pokud ale pravidelně házíte do košíku věci, co vám ani nechutnají, jen proto, že je na nich řvavá samolepka, přestaňte. Uleví se vaší peněžence, zbyde víc na ty, kterým daná pochutina opravdu jede, a ještě budete mít dobrý pocit, že šetříte životní prostředí. A to se vyplatí, ne?